takie tam z jabłkami.jpg
takie tam z jabłkami.jpg Rozmiar 38 KB |
CIASTO KRUCHE:
15dag Kasi
3łyżki miodu
3szkl mąki
1 jajko
2 łyżki śmietany
1 łyżka cukru
2 łyżeczki sody
JABŁKA:
1kg jabłek
1 łyżka cukru
1/2 szkl wody
2 galaretki czerwone
MASA:
1/2 l mleka
2 łyżki cukru
1/2 szkl kaszy manny
100g wiórek kokosowych
1 Kasia
POLEWA:
10dag Kasi
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
1/4 szkl mleka
CIASTO KRUCHE: miód z margaryną rozpuścić i po przestudzeniu dodać do reszty składników. Wyrobić ciasto kruche i podzielić na 3 części. Jeden upiec mniejszy i rozdrobnić go na końcu do jabłek. JABŁKA: jabłka pokroić w kostkę,dodać cukier,podlać wodą. Rozpuścić galaretki w 1/2 l wody i dodać do jabłek. gdy zaczną tężeć dodać skruszony placek. MASA: mleko zagotować z cukrem i dodać kaszę i kokos. Chwilę gotować. Ostudzić i dodawać porcjami do utartej Kasi. POLEWA: wszystkie składniki rozpuścić.
Każdą część ciasta kruchego piecze się oddzielnie 15-20min