tort z musem brzoskwiniowym z kaszą manną.jpg
tort z musem brzoskwiniowym z kaszą manną.jpg Rozmiar 43 KB |
Składniki:
1 puszka brzoskwiń,
1 margaryna bielska,
2 łyżki żelatyny,
1 czubata szkl kaszy manny,
1 szkl cukru pudru,
1 łyzkę kakao,
1 zapach waniliowy,
4 żółtka,
1 litr mleka,
1 paczkę biszkoptów okragłych( na spód),
1 paczkę delicji,
Przepis na dużą tortownicę-bez pieczenia,
Opis przygotowaniaczas przygotowania:
1. Mleko wlac do garnka , zagotowac delikatnie wsypac kaszę i cały czas nieszajac na małym ogniu gotowac az zgęstnieje.Gdy gęsta dodac na końcu zapach waniliowy- wymieszac i odstawic do wystygnięcia.
2. Margarynę zmiksowac z cukrem pudrem , dodac po jednym zółtku , na końcu połączyc z zimną kaszą.Po uzyskaniu puszystej masy podzielic na dwie częsci .jedną częsc łączymy z 2 łyzkami kakao , drugą zostawiamy białą .
3. Spód dużej tortownicy wykładamy okrągłymi biszkoptami , następnie masę z kakao , pózniej masę jasną , na to układamy delicje i wkładamy do lodówki
4. Przygotowanie musu: Brzoskwinie odsaczyc z syropu , dodac 2 łyżki zelatyny -wymieszac do rozpuszczenia . Brzoskwinie miksujemy blenderem aby powstał mus.syrop z żelatyną wstawiamy na mały ogień i lekko podgrzewamy. Gdy ciepły ściągamy z ognia i mieszając dodajemy ok 3 łyżki musu aby zmniejszyc temperature i nie zrobic grudek , póżniej dodajemy resztę musu , dokładnie mieszamy , zimny wylewamy na wierzch tortu i dajemy do lodówki aby mus zastygł.