ŚLEDZIK POD KOŁDERKĄ SMAKÓW.jpg
ŚLEDZIK POD KOŁDERKĄ SMAKÓW.jpg Rozmiar 46 KB |
Składniki:
śledzie matjasy, 5 filetów
cebula, 1 duża
ogórki konserwowe, 4 sztuki
ziemniaki ugotowane, 3 sztuki
buraki ugotowane, 3 sztuki
jajka ugotowane na twardo, 3 sztuki
majonez, wg uznania
pieprz,
ocet,
mleko do moczenia śledzi,
jogurt naturalny,
Opis przygotowania:
1. Filety śledziowe zalać wodą i moczyć koło 3 godzin. Następnie odsączyć z wody, zalać mlekiem i moczyć jeszcze pół godziny.
2. Odsączone filety pokroić w cienkie paseczki i skropić lekko octem.
3. cebulę drobno posiekać, ziemniaki pokroić w kosteczkę, burakii zetrzeć na grubej tarce, ogórki pokroić w kosteczke , jajka pokroić w kosteczke.
4. majonez połączyć z jogurtem w proporcji 2:1
5. w przezroczystym naczyniu układać nastepująco składniki:śledzie, cebulka, ogórki, majonezz jogurtem, pieprz, śledzie ziemniaki, buraki , majonez z jogurtem, pieprz, starte jajka, ogórki.
6. Gotową sałatkę odstawić do lodówki najlepiej na cała noc by wszystkie smaki się przegryzły.