SERNIK Z ORZECHAMI.jpg
SERNIK Z ORZECHAMI.jpg Rozmiar 45 KB |
Skł. na sernik :,
1 kg sera białego,
20 dkg margaryny,
1 szkl. cukru pudru,
4 jajka,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
skł. na ciasto:,
6 jajek,
1 szkl. cukru kryształu,
1 szkl. mąki pszennej,
1 szkl. mąki ziemniaczanej,
15 dkg orzechów włoskich,
margaryna 20 dkg (bielska),
Skł. na masę:,
400 g serka homogenizowanego (Danio),
1/2 szkl. cukru pudru,
1 kostka masła,
dekoracja wg własnego uznania,
Opis przygotowania:
1. Sernik: Ser mielimy 2 razy . Margarynę utrzec z cukrem i żółtkami , dodac ser , mąkę wczesniej połączoną z proszkiem , następnie ubitą pianę z białek delikatkie połaczyc skł, gotową masę wyłożyc do blaszki o wymiarach 28 x 25 i piec w temp. 180 stopni ok 40 minut(do sera można dodac rodzynki lub skórkę pomarańczową)
2. Skł. na ciasto: Najpierw roztopic margarynę i ostudzic . Ubic białka , dodac cukier , pózniej żółtka , mąkę z proszkiem , zmielone orzechy i na końcu wlac margarynę . Ciasto upiec w 180 stopni przez ok 30 min (blaszka taka jak do sera)
3. Masa: Masło utrzec z cukrem , dodac serek homogenizowany i połączyc
4. Całośc : Ciasto orzechowe przekroic na połowę , jedną częśc ciasta posmarowac masą , położyc sernik , da resztę masy , przykryc drugim plackiem orzechowym . Ja użyłam do dekoracji lukier i skórkę pomarańczową