SAŁATKA ŚLEDZIOWA(1).jpg

 

SAŁATKA ŚLEDZIOWA(1).jpg
Rozmiar 50 KB
SALATKA SLEDZIOWA
JAJKA
SLEDZIE SOLONE
CEBULA
CZOSNEK .
POKROIC W KOSTKE DODAC MAJONEZ ,WYMIESZAC WSZYSTKO I

JAJKA FASZEROWANE.
6 ugotowanych na twardo jajek
20 dkg parzonych krewetek koktajlowych
2 łyżki posiekanej dymki
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżeczki musztardy
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki ostrego sosu chili
sól, pieprz
Jajka obrać, przekroić wzdłuż na połowę, wyjąć żółtka. Odłożyć 12 krewetek, resztę posiekać nożem. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać posiekane krewetki i pozostałe składniki dokładnie wymieszać, przyprawić. Tak przygotowanym farszem napełniać połówki białek. Kopczyk farszu zwieńczyć krewetką i gałązką kopru. Polecam, pychota
DOPRAWIC PIEPRZEM.

SLEDZIE W OLEJU.
1/2 kg płatów śledziowych
2-3 cebule
1-2 cytryny
listek laurowy lub dwa, ziele angielskie kilka ziaren, kilka ziaren czarnego pieprzu
olej

Śledzie moczymy z zimnej wodzie od 2-3 godzin do doby w zależności od początkowego ich zasolenia. Aby przyśpieszyć proces odsalania ryby wodę należy jak najczęściej zmieniać. Gdy płaty nie będą już słone (należy spróbować) wyjmujemy je z wody, odsączamy, czyścimy i kroimy na kawałki (kawałki mogą być większe lub mniejsze - jak kto woli).

Cebulę i cytrynę kroimy w cieńkie plasterki. Na dnie słoika układamy warstwę cebuli i 2 plasterki cytryny, wrzucamy ziele angielskie, pieprz i listek laurowy, na to układamy warstwę śledzi, na którą kładziemy znów cebulę i cytrynę i tak aż zapełnimy całe naczynie. Ostatnią warstwę powinna stanowić cebula z cytryną. Całość zalewamy olejem, tak aby ostatnia warstwa była zakryta. Słoik zamykamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej dobę.