ROLADA ORZECHOWA(2).jpg
ROLADA ORZECHOWA(2).jpg Rozmiar 31 KB |
Składniki:
Jaja, 4 szt.
mielone orzechy włoskie, 7dag
cukier, 7 dag
śmietana 36 %, 250 g
Opis przygotowania:
1. żółtka utrzeć z cukrem
2. dodać zmielone (na mąkę) orzechy włoskie
3. dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać
4. wylać masę na wyłożoną pergaminem i posmarowaną margaryną blachę
5. włożyć blachę z ciastem do nagrzanego do 180 stopni C i piec 10 minut(nie dłużej bo w przeciwnym razie ciasto będzie się łamać)
6. po upieczeniu i ostygnięciu ciasta, ubić śmietanę i posmarować nią ciasto
7. zwinąć ciasto w roladę, wierzch ciasta ozdobić również bitą śmietaną i połówkami orzechów włoskich
8. schłodzić w lodówce
9. RADA: Można podwoic składniki i zrobic 2 rolady bo jest tak smaczna,że znika błyskawicznie