PTYSIEE.jpg

 

PTYSIEE.jpg
Rozmiar 56 KB
PTYSIE

Gotujemy 1 szkl. wody z połową kostki margaryny, dodajemy 1 szkl. mąki i dalej gotujemy na małym ogniu rozcierając masę. Po wystudzeniu masy wbijamy kolejno 4-5 jajek i ucieramy mikserem ok. 10 min. Ciasto nakładamy np. do dekoratora do tortów i wyciskamy małymi porcjami na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Piec na złoty kolor. Po upieczeniu nadziewamy masą.

Masa:
2 szkl. mleka
2 cukry waniliowe
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1 margaryna tortowa
Pół szkl. mleka odlewamy a resztę gotujemy z cukrami. Pozostałe składniki łączymy z odlanym mlekiem i wlewamy na gotujące się mleko. Po przestudzeniu dodajemy margarynę i ucieramy na puszystą masę. Tak przygotowaną masą nadziewamy upieczone ptysie. Na koniec możemy posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO !!!!!