PRZEPYSZNY MAKOWIEC NA BISZKOPCIE.jpg
PRZEPYSZNY MAKOWIEC NA BISZKOPCIE.jpg Rozmiar 12 KB |
Biszkopt:
Składniki:
•4 jajka
•1 szklanka cukru
•1 szklanka mąki
•4 łyżki oleju
•łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie biszkoptu
Białka ubić na sztywno, dodać cukier potem żółtka, mąkę, oliwę, proszek do pieczenia. Lekko wymieszać i upiec (około 30-40 minut w 180 stopniach).
Masa makowa:
Składniki:
•1,5 szklanki maku
•3 jajka
•2 łyżki mąki ziemniaczanej
•¾ szklanki cukru
•kostka margaryny
•olejek migdałowy
•bakalie
Wykonanie:
Mak zalać wrzątkiem, po 20 min zagotować, przestudzić, zemleć 2 razy. Połączyć z jajkami, zapachem i mąką. Zagotować margarynę i nie zdejmując z ognia, stopniowo dodawać mak, gęstniejącą gorącą masą przełożyć przekrojony biszkopt, polać polewą kakaową. Smacznego!