PRZEPYSZNY MAKOWIEC NA BISZKOPCIE.jpg

 

PRZEPYSZNY MAKOWIEC NA BISZKOPCIE.jpg
Rozmiar 12 KB
PRZEPYSZNY MAKOWIEC NA BISZKOPCIE

Biszkopt:
Składniki:

•4 jajka
•1 szklanka cukru
•1 szklanka mąki
•4 łyżki oleju
•łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie biszkoptu

Białka ubić na sztywno, dodać cukier potem żółtka, mąkę, oliwę, proszek do pieczenia. Lekko wymieszać i upiec (około 30-40 minut w 180 stopniach).

Masa makowa:
Składniki:

•1,5 szklanki maku
•3 jajka
•2 łyżki mąki ziemniaczanej
•¾ szklanki cukru
•kostka margaryny
•olejek migdałowy
•bakalie

Wykonanie:

Mak zalać wrzątkiem, po 20 min zagotować, przestudzić, zemleć 2 razy. Połączyć z jajkami, zapachem i mąką. Zagotować margarynę i nie zdejmując z ognia, stopniowo dodawać mak, gęstniejącą gorącą masą przełożyć przekrojony biszkopt, polać polewą kakaową. Smacznego!