PIZZA DOMOWA.jpg
PIZZA DOMOWA.jpg Rozmiar 43 KB |
Składniki:
2 jajka , ok 0,5 szkl letniej wody,
4 łyżki oleju,
4 szkl. mąki,
2 szczypty soli,
2 łyżki cukru,
6 dag drożdzy na wagę,
farsz wg własnych pomysłów,
mój farsz który robię to,
60 dag pieczarek świeżych,
papryka marynowana słoiczek,
oliwki mały słoiczek,
szynka ok. 30 dag,
ser żółty 40 dag,
przecier pomidorowy do posmarowania ciasta,
ketchup,
Z tej porcji wychodzi 2 blachy jak do placka i duża tortownica,
Opis przygotowania:
1. Drożdze zasypa cukrem i poczekac żeby sie rozpuściły . Nastepnie przygotowac mąkę , dodac sól , jajka , drożdze i zarobic letnią wodą . Odstawic do wyrośnięcia , ciasto powinno podwoic swoją objetosc .
2. Farsz: pieczarki podgotowac przez ok, 0.5 godz , papryke , oliwki pokroic , gdy pieczarki się podgotują zdjąc z ognia i schłodzic .
3. Gdy ciasto podrosnie posmarowac blaszki olejem i cienko rozwałkowane wyłożyc na blaszki , poczekac ok. 15 min żeby jeszcze raz podrosło i włożyc do piekarnika na ok 15- 20 min , gdy zacznie się podpiekac wyjąc z piekarnika nałożyc wszystkie składniki farszu zetrzec na grubej tarce ser włożyc do piekarnika na czs rozpuszczenia się sera ok. 10 min w temp 200 stopni