PIECZARKI JAK PRAWDZIWE.jpg

 

PIECZARKI JAK PRAWDZIWE.jpg
Rozmiar 29 KB
Pieczarki - jak prawdziwe.

1 jajko
2 szklanki ( nie za bardzo pełne) mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki mąki pszennej
15 dag margaryny
3/4 łyżeczki sody
4 czubate łyżki cukru pudru
kakao-potrzebne do maczania w nim butelki
pusta butelka po wodzie mineralnej

Nastawić piekarnik na 180 st.
Margarynę, cukier puder utrzeć. Dodać jajko, utrzeć. Obie mąki, sodę, razem wymieszać i wsypać do masy. Utrzeć. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, ciasto nie powinno kleić się do rąk, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do miseczki wsypać kakao, końcówkę butelki maczać w kakao i delikatnie wcisnąć w kulkę z ciasta. Piec ok.15 min.
Ja zmienilam dalam szklanke maki ziemniaczanej ,szklanke maki pszennej i 3 lyzki oleju.


Ciastka

50 dkg mąki ziemniaczanej
50 dkg mąki pszennej
4 całe jaja
20 dkg smalcu
15 dkg masła
30 dkg cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
7 łyżek mleka,
olejek waniliowy
Wszystko razem szybko połączyć. Wykrawać wiekszym kieliszkiem kółka - w połowie kółek zrobić w środku dziurkę (np. naparstkiem - wiecie co to takiego ? ). Po upieczeniu można je z wierzchu polukrować białym lukrem. Pełne kółka smarować konfiturą lub dżemen wiśniowym i przykrywać kółkiem z dziurką. Pyszne też są z powidłami agrestowymi.
Im dłużej leżą - tym sa kruchsze.