KLOPSIKI W SOSIE WARZYWNYM.jpg

 

KLOPSIKI W SOSIE WARZYWNYM.jpg
Rozmiar 66 KB
KLOPSIKI
mięso mielone wieprzowe 1/2 kg
czosnek 1 ząbek
natka pietruszki 1 łyżka
wegeta 1 szczypta do smaku
pieprz 1 szczypta
jajko 1 szt
kasza manna 2 łyżki
Do mielonego mięsa dodajemy wszystkie produkty wyrabiamy masę. Formujemy z niej małe klopsiki. Bierzemy trochę masy i formujemy kulkę (najlepiej mieć ręce wilgotne ręce, wtedy lepiej się formuje).
Na gorącą wodę wrzucamy klopsy i gotujemy 7-8 min.
SOS WARZYWNY
1 glowka kapusty pekinskiej
3-4 marchewki
1 glowka cebuli
1 zabek czosnku
2 lyzki oleju
15 ml.sosu chili
Kapuste pokroic na male kawalki
marchewke pokroic w slupki,
cebule i czosnek drobno posiekac.Na patelni
mocno rozgrzac olej krotko zeszklic
cebule,czosnek ,marchewke i na koniec dodac kapuste pekinska.Wszystko przyprawic sola ,pieprzem,podlac sosem
chili.Dodac ugotowane klopsiki wymieszac .Mozna podawac z ryzem ,z
ziemniakami .Ja zrobilam ryz z marchewka,groszkiem smacznego.