IKAR.jpg

 

IKAR.jpg
Rozmiar 52 KB
IKAR

Ciasto kakaowe:
1 margaryna
2 łyżki mleka
2 łyżki ciemnego kakao
1 szkl. cukru
1 1/2 szkl. mąki pszennej
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę, mleko, kakao i cukier zagotować i przestudzić.
Następnie dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia.
Z białek ubić pianę i lekko wymieszać.

Ciasto kokosowe:
4 białka
15 dag. cukru kryształu
15 dag. wiórek kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy do sztywności następnie dodajemy wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie mieszamy (można robotem ale na najniższych obrotach)
Na wysmarowaną tłuszczem blaszkę kładziemy ciasto kupkami, na przemian kakaowe i kokosowe. Upiec po upieczeniu przekroić na dwa placki.

Krem:
1/2 litra mleka
1 cukier waniliowy
5 łyżek cukru kryształu
4 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 batony IKAR
3 łyżki słodkiego mleka
1 margaryna Kasia lub masło
Dodatkowo paczka biszkoptów okrągłych.
Batony IKAR rozpuszczamy w odrobinie mleka. Z reszty mleka, cukru waniliowego, cukru kryształu,żółtek i mąki gotujemy budyń, przestudzamy. Margarynę lub masło ucieramy dodajemy budyń i przestudzone rozpuszczone batony.

Przełożenie ciasta:
ciasto kakaowo kokosowe - krem - biszkopty - krem - ciasto kakaowo kokosowe - polewa - posypujemy wiórkami lub orzechomi

SMACZNEGO :)