CIASTO Z KISIELOWĄ GALARETKĄ.jpg
CIASTO Z KISIELOWĄ GALARETKĄ.jpg Rozmiar 56 KB |
Składniki
To ciasto jest po prostu przepyszne. Istna uczta dla łasucha :)
Etapy przygotowania
I. Biszkopt:
5 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki( ½ szkl. tortowej, ½ ziemniaczanej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić pianę z białek na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, a następnie (gdy cukier się rozpuści) dodawać po kolei żółtka, miksować aż do powstania jednolitej, gęstej masy. Następnie dodać przesianą mąkę i łyżeczkę proszku do pieczenia, jednocześnie mieszając łyżką. Piec w temp. 1700C. Zebrać lepką warstwę biszkopta a następnie nasączyć (nie za mocno) biszkopt wodą z sokiem z cytryny.
II. Powidła śliwkowe
III. Połowa kremu:
KREM: 4 szkl. mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
¾ szkl. cukru
7 żółtek
¾ k. masła
¾ k. margaryny
cukier waniliowy
3 szkl. mleka zagotować,1 szkl. mleka zmiksować z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami, a następnie wlać, ciągle mieszając do gotującego się mleka. Jak budyń się ostudzi, utrzeć go z masłem i margaryną.
IV. Warstwa makowo-kokosowa
upiec placek z: 7 białek
1 szkl. cukru
½ szkl. maku(suchy)
1 szkl. wiórek kokosowych
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Białka z cukrem ubić, dodać do tego resztę składników. Blachę dobrze wysmarować i wyłożyć papierem, piec w temp. 1700C. Po wyjęciu z piekarnika od razu oderwać papier.
V. Druga połowa kremu
VI. Drylowane wiśnie (poukładać gęsto)
VII. Przestudzona polewa wiśniowa:
Zagotować 2 szkl. soku wiśniowego. Do gotującego soku wlać rozrobiony kisiel w 1/3 szkl. zimnej wody – ugotować kisiel wiśniowy. Dodać sypką galaretkę wiśniową i podtrzymać na ogniu, ciągle mieszając, aż do jej rozpuszczenia. Po wystudzeniu polać galaretką wiśnie.