CIASTO Z KISIELOWĄ GALARETKĄ.jpg

 

CIASTO Z KISIELOWĄ GALARETKĄ.jpg
Rozmiar 56 KB
CIASTO Z KISIELOWĄ GALARETKĄ


Składniki

To ciasto jest po prostu przepyszne. Istna uczta dla łasucha :)

Etapy przygotowania
I. Biszkopt:

5 jajek

1 szkl. cukru

1 szkl. mąki( ½ szkl. tortowej, ½ ziemniaczanej)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ubić pianę z białek na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, a następnie (gdy cukier się rozpuści) dodawać po kolei żółtka, miksować aż do powstania jednolitej, gęstej masy. Następnie dodać przesianą mąkę i łyżeczkę proszku do pieczenia, jednocześnie mieszając łyżką. Piec w temp. 1700C. Zebrać lepką warstwę biszkopta a następnie nasączyć (nie za mocno) biszkopt wodą z sokiem z cytryny.

II. Powidła śliwkowe

III. Połowa kremu:

KREM: 4 szkl. mleka

3 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

¾ szkl. cukru

7 żółtek

¾ k. masła

¾ k. margaryny

cukier waniliowy

3 szkl. mleka zagotować,1 szkl. mleka zmiksować z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami, a następnie wlać, ciągle mieszając do gotującego się mleka. Jak budyń się ostudzi, utrzeć go z masłem i margaryną.

IV. Warstwa makowo-kokosowa

upiec placek z: 7 białek

1 szkl. cukru

½ szkl. maku(suchy)

1 szkl. wiórek kokosowych

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Białka z cukrem ubić, dodać do tego resztę składników. Blachę dobrze wysmarować i wyłożyć papierem, piec w temp. 1700C. Po wyjęciu z piekarnika od razu oderwać papier.

V. Druga połowa kremu

VI. Drylowane wiśnie (poukładać gęsto)

VII. Przestudzona polewa wiśniowa:

Zagotować 2 szkl. soku wiśniowego. Do gotującego soku wlać rozrobiony kisiel w 1/3 szkl. zimnej wody – ugotować kisiel wiśniowy. Dodać sypką galaretkę wiśniową i podtrzymać na ogniu, ciągle mieszając, aż do jej rozpuszczenia. Po wystudzeniu polać galaretką wiśnie.