Ciasto Pikolada(1).jpg

 

Ciasto Pikolada(1).jpg
Rozmiar 61 KB
Składniki
Ciasto:
600g mąki
200g cukru
120g Kasia
2 całe jajka
4 łyżki miodu
łyżeczka sody
Krem:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
700 ml mleka
3/4 szklanki cukru
40 dag Kasia
70 g wiórków kokosowych
mała puszka ananasów


Jak zrobić?
Mąkę przesiać, dodać sodę i posiekać z Kasia. Dodać cukier, jajka, miód i wyrobić ciasto.
Włożyć na godzinę do lodówki.
Upiec cztery (cienkie) placki na prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia, blasze, w temp.p. 180 st.
Gotujemy budyń na mleku zagotowanym z cukrem i odstawiamy do wystygnięcia.
Miękką Kasia ucieramy mikserem i dodajemy po 1 łyżce ostudzony budyń. Dodajemy wiórki kokosowe.
Ananasa dokładnie odsączamy, drobno kroimy i mieszamy z masą. Przekładamy placki, smarujemy kremem wierzch.

Temperatura piekarnika: 180°C
Czas pieczenia: 45 min