CIASTO CZEKOLADOWO - ORZECHOWE(1).jpg
CIASTO CZEKOLADOWO - ORZECHOWE(1).jpg Rozmiar 53 KB |
Ciasto czekoladowe:
4 łyżki kako
1,5 szklanki cukru
1kost.margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
3 jaja
1,5 szklanki maki
opakowanie cukru waniliowego
Krem:
2 budynie waniliowe
3 szklanki mleka
4 łyżki cukru
100 g marg
.czekolada gorzka
Ciasto orzechowe:
6 białek
szklanka cukru
25 dag posiekanych orzechów
2 łyżki maki
łyżka maki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
Czas
pieczenia: ok 60 minut
Ciasto czekoladowe: Margarynę, kakao, cukier i mleko połączyć, rozpuscic na małym ogniu i zagotować mieszając aby sie nie przypaliło. Masę wustudzić. Nastepnie dodawać żółtka, makę zmieszana z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i całość utrzeć mikserem. Na koniec dodać pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 190* przez ok. 30-40 minut. Upieczone ciasto wyjąć z formy aby ostygło.
Ciasto orzechowe: Ubić białka, dodac cukier wymieszac i stopniowo dodawac pozostałe składniki. Upiec na tej samej blasze co ciasto czekoladowe i rownież na papierze do pieczenia. Piec ok 20 min (do momentu aż ciasto bedzie zarumienione) w temperaturze 200*
Krem: Budynie rozpuścic w poł szklanki mleka, a 2,5 szklanki mleka zagotowac z cukrem. Ugotowac budyń. Wystudzić. Zimny budyń utrzec z marg.
Na ciasto czekoladowe kladziemy połowę kremu, nastepnie kładziemy ciasto orzechowe. Wykładamy na nie reszte kremu. Rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią ciasto.