Cherii.jpg

 

Cherii.jpg
Rozmiar 12 KB
Cherii

Przygotowanie: ok. 1 godz.

Pieczenie: 10 min.

Składniki

• I. Spód ciasta:
• 3 białka
• 2 paczki pokruszonych herbatników
• 1 paczka wiórków kokosowych
• 3 łyżki cukru
• 15 dag orzechów włoskich
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki mąki krupczatki

• II. jeden cienki placek biszkoptowy

• III. Krem:
• 2,5 szkl. mleka
• 2 budynie wiśniowe
• 3 żółtka
• 1,5 margaryny
• ok. 1 szkl. cukru
• 2 wiśniowe galaretki
• 2 paczki delicji o smaku wiśniowym

• IV. Dowolna polewa

Etapy przygotowania

1. Wygląda efektownie, a smakuje jeszcze lepiej. Wykonanie spodu ciasta: Ubić pianę z białek. Dodać cukier i pozostałe składniki.
Wymieszać i rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Upiec.

2. Wykonanie kremu: Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.

3. Żółtka rozprowadzić w niewielkiej ilości mleka, przecedzić i wymieszać z proszkiem budyniowym.
Resztę mleka zagotować z cukrem.
Ugotować z tego budyń. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając połączyć z 1/2 kostki margaryny. Wystudzić.

4. Pozostałą kostkę margaryny utrzeć dodając wystudzony budyń.
Połączyć z tężejącą galaretką.
Krem podzielić na dwie części.
Jedną część rozprowadzić na spodzie ciasta. Następnie ułożyć delicje i pozostały krem. Przykryć plackiem biszkoptowym. Udekorować dowolną polewą.

**********************************************************************