CHAŁKA.jpg

 

CHAŁKA.jpg
Rozmiar 54 KB
CHAŁKA

Składniki:
Mąka pszenna, ½ kg
jajka, 3 sztuki + białko
mleko, 1/3 szklanki
cukier, ½ szklanki
śmietana kwaśna, ¼ szklanki
masło, 15 dg
drożdże, 2,5 dg
bakalie, 20 dg
sól,

OPIS PRZYGOTOWANIA:

1. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, masło roztopić a jaja ubić z cukrem.

2. Powyższe składniki dodać kolejno do mąki i wyrobić ciasto. Na zakończenie wsypać bakalie, wymieszać i odłożyć na ok. 24 godziny do chłodnego pomieszczenia.

3. Następnego dnia ciasto podzielić na 5 części. Z każdej uformować tej samej długości wałek. Złączyć wszystkie części na jednym końcu i zapleść warkocz.

4. Ciasto włożyć do foremki. Wierzch posmarować białkiem i posypać kruszonką (łyżka masła + 3 łyżki mąki + 2 łyżki cukru – nieuwzględnione w składnikach). Pozostawić do wyrośnięcia.

5. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok 40 minut.