biszkopt do tortów.jpg

 

biszkopt do tortów.jpg
Rozmiar 10 KB
Rewelacyjny biszkopt do tortów

Przygotowanie: 15 minut

Pieczenie: 30 minut


Składniki


• 3/4 szklanki maki tortowej

• 3/4 szklanki maki ziemniaczanej

• 3/4 szklanki cukru pudru

• 6 jajek

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

• szczypta soli


Etapy przygotowania


1. Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier puder cały czas ucierając przy pomocy miksera. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mikser ustawić na wolne obroty, stopniowo dodawać mąkę, miksując do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Masę wylać do średniej tortownicy nasmarowanej uprzednio masłem i wysypanej tartą bułką.

2. Piekarnik rozgrzać początkowo do 160 stopni C, piec około 15 minut do momentu, aż ciasto podrośnie, a następnie zwiększyć temperaturę do około 180- 200 stopni C i piec kolejne 15 minut. Po upieczeniu, pozostawić przez kilka minut w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach. Następnie wyjąć z formy, ułożyć na drewnianej desce, wystudzić i użyć do przygotowania tortu. Smacznego!!!