TORT URODZINOWY.jpg

 

TORT URODZINOWY.jpg
Rozmiar 56 KB
TORT URODZINOWY

Składniki:

Na wykonanie tortu potrzebne są :,
2 koła biszkoptowe jasne,
1 koło biszkoptowe ciemne,
bita śmietana śnieżka + galaretka z owoców leśnych,
paczka podłóżnych biszkoptów przekładanych masą waniliową (Dr. Gerard),
1 paczka delicji,
1 kg jabłek + 1/3 szkl cukru+galaretka bursztynowa (wodzisław),
1 paczka bezy kolorowe,
1 czekolada mleczna,
Krem do tortów(delekta)waniliowy,
lukier (ja miałam gotowy ),
Skł na biszkopt jasny na 1 koło:,
3 jajka , 3 łyżki cukru kryształu,
3 łyzki mąki tortowej, 1 łyżka ziemniaczanej,
1 łyzeczka proszku do pieczenia,
1 cukier waniliowy,
Skł na ciemne koło:,
takie jak na jasne tylko mały wyjątek:,
zamiast mąki ziemniaczanej dajemy 1 łyzkę kakao i pół szkl orzechów włoskich drobno zmielonych,

Opis przygotowania:

1. Pieczemy koła biszkoptowe , smażymy jabłka z cukrem kryształem i galaretką ,krem do tortów przygotowujemy jak na opakowaniu , Bitą śmietanę przygotowujemy na końcu przed położeniem ostatniego koła .Krem po przygotowaniu dzielimy na 3 części.

2. Wykonanie- biszkopt jasny:ubi białka dac cukier kryształ, dodac żółtka , mąki połączone z proszkiem do pieczenia i na końcu cukier waniliowy na dużą tortownicę i do piekarnika na 20 min na 170 stopni

3. Wykonanie koła ciemnego tak samo jak jasne tylko daoatkowo jeszcze dodac kakao i orzechy

4. Bita smietana:przygotowac jak na opakowaniu , tylko pod koniec ubijania dodac rozpuszczoną wcześniej i lekko tężejącą galaretkę , połączyc i gotowe

5. składamy tort od dołu : koło biszkoptowe jasne , na to 2/3 usmażonych jabłek , na to układamy podłóżne biszkopty , między nie 1częśc kremu , następnie ciemne koło , 2 częśc kremu na niego delicje pomiędzy nie układamy na przemian resztę usmażonych jabłek które wcześniej zostały odłożone na to wylewamy przygotowaną bitą śmietanę , na końcu nakładamy żółte koło i tort prawie gotowy

6. Do dekoracji na boki użyłam 3 cześci kremu , obsypałam startą czekoladą na drobnej tarce .Na wierzch gotowy z torebki odgrzany lukier na to układamy dookoła bezy , a te co zostaną kruszymy po całości . I tort jest gotowy.