TORT TĘCZOWY.jpg

 

TORT TĘCZOWY.jpg
Rozmiar 9 KB
Tęczowy tort

Składniki:

Składniki na 1 biszkopt (ja robiłam 5 oddzielnych porcji):
2 jajka
10 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 g cukru
1/2 łyżeczki barwnika w płynie


Wykonanie:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę powoli dodając cukier. Dodajemy po jednym żółtku nadal ubijając. Razem z żółtkami dodajemy barwnik. Na koniec dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wylewamy na okrągłą blachę (ja dałam 24 cm, ale może być też nieco mniejsza) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 12-14 minut. Studzimy na kratce.


Składniki na krem (źródło):
1 kg sera mascarpone, schłodzonego
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
300 g śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej
dodatkowo różne barwniki


Wykonanie:

Ser mascarpone wymieszać (na niskich obrotach robotem) z cukrem i ekstraktem wanilii, a następnie z ubitą na bardzo sztywną pianę śmietanką kremową (też robiłam to robotem). Krem podzielić na pół. Jedną połowę odkładamy do udekorowania tortu z wierzchu (nie zużyłam całej części - reszta zostałą wykorzystana przy babeczkach). Drugą połowę podzieliłam na mniej więcej równe 4 części. Każdą część pokolorowałam innym barwnikiem (w zależności od barwnika używałam około pół łyżeczki płynu i dokładnie mieszałam - robotem na niskich obrotach).
Na paterze układać poszczególne kolorowe biszkopty, które przekładamy kolorowym kremem. Całość dekorujemy odłożonym kremem białym, chociaż jeśli ktoś ma ochotę ten też można zabarwić.
Jeśli nie posiadamy barwników można zrobić biszkopt z kakao (część mąki zastępujemy kakao, około pół łyżki) i przełożyć białym kremem. Krem można też lekko zabarwić kawą rozpuszczalną.